Ο 30χρονος άνδρας, ιρακινής καταγωγής, σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr ζει εντός της πόλης της Κατερίνης και εργάζεται σε μίνι μάρκετ. Η οικία του μάλιστα είναι μακριά από την πλατεία Μακεδονίας, οπότε γεννώνται ερωτηματικά σχετικά με το πώς μπόρεσε να παρασύρει το παιδάκι σε μακρινή απόσταση απ΄ όπου έπαιζε και να προβεί σε αποτρόπαιες πράξεις.
«Δεν συμβαίνουν στην Κατερίνη τέτοια ειδεχθή εγκλήματα. Είμαστε μια μικρή κοινωνία. Αρμόδια είναι η αστυνομία και μας αφορά ως πολίτες. Κι επειδή δεν έβγαλε ανακοίνωση η αστυνομία δεν ξέρουμε πώς εξελίχθηκε η κατάσταση. Δεν έγινε ας πούμε μια απαγωγή, όπου ψάχναμε για μέρες το παιδί και το βρήκαμε», αναφέρει στο ο κ. Νικόλαος Κατανάς, δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Κατερίνης, εντεταλμένος για θέματα προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής.
Το αποτρόπαιο συμβάν σημειώθηκε στις 9 Αυγούστου. Το κοριτσάκι εντοπίστηκε μαζί με τον 30χρονο στον κεντρικό πεζόδρομο της Κατερίνης, όπου το έψαχνε η μητέρα του καθώς άργησε να επιστρέψει από το παιχνίδι. Ο άνδρας συνελήφθη και το παιδί παρουσία παιδοψυχολόγου εκμυστηρεύτηκε στους αστυνομικούς όσα έζησε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο 30χρονος «με πείραξε». Αφότου διενεργήθηκε ιατροδικαστική εξέταση επιβεβαιώθηκε ότι το παιδί έχει πέσει θύμα βιασμού.
«Επειδή έγινε μια τέτοια συζήτηση δεν έχει σημασία αν ήταν βιασμός, ασέλγεια ή παρενόχληση. Μιλάμε για ένα παιδάκι 11 χρόνων», τονίζει ο κ. Κατανάς, ο οποίος ήρθε δύο φορές σε επικοινωνία με την μητέρα της ανήλικης για να ενημερωθεί για την κατάστασή της. Σημειώνεται ότι το παιδί χρειάστηκε να νοσηλευτεί στη παιδοψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου για 10 ημέρες.
Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο
Το θέμα του βιασμού συζητήθηκε εκτενώς στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κατερίνης στις 16 Σεπτεμβρίου, όπου σύμφωνα με τον κ. Κατανά έγινε σε βάρος του θύματος μια προσπάθεια μικροπολιτικής «με ακραία ρατσιστικό χαρακτήρα» λόγω της καταγωγής του 30χρονου που είναι από το Ιράκ.
«Έγινε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και εκθέτουν το παιδί. Για μας πρωταρχικός στόχος ήταν να προστατευτεί το παιδί. Γιατί από εκεί που δεν ήξερε κανείς ποιο ήταν, τώρα ξέρουν την οικογένεια. Είναι άδικο μετά από δέκα χρόνια να δει κάποιος το παιδί και να το αναγνωρίσει από αυτό το περιστατικό. Και δεν είναι όπως στην περίπτωση του Κολωνού γιατί εκεί μιλάμε για ένα τεράστιο κύκλωμα. Εδώ είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και πρέπει να προστατέψουμε το παιδί», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Και προσθέτει πως μέλη της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν βολές στον δήμο, υποστηρίζοντας ότι ο Ιρακινός ήταν ωφελούμενος του προγράμματος Εστία. «Κατηγορηθήκαμε σε δημοτικό συμβούλιο γιατί βιάστηκε από μετανάστη. Ο δήμος Κατερίνης δεν έχει παράτυπους μετανάστες. Ο δήμος τρέχει το πρόγραμμα Εστία, όπως και ο δήμος Θεσσαλονίκης, το οποίο αφορά αιτούντες άσυλο. Ο συγκεκριμένος μετανάστης δεν είχε καμία σχέση με το πρόγραμμα, ήταν αναγνωρισμένος πρόσφυγας. Δεν πέρασε από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και δεν είχε σχέση με το δήμο. Ο δήμος δεν είναι αστυνόμος για να είναι πάνω από κάθε μετανάστη ή αιτών άσυλο. Για μικροπολιτικές σκοπιμότητες κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν αυτό το γεγονός ώστε να μπορέσουν να περάσουν το μήνυμα ότι φταίει ο δήμος που έφερε τους “λαθρομετανάστες”».
Ανάλογο ήταν και το σχόλιο του αντιδημάρχου Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου Κατερίνης, κ. Δημήτριου Βαϊνά, ο οποίος επεσήμανε πως «πρόκειται για μια αποτρόπαια πράξη και την καταδικάζουμε. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μετανάστες που είναι κατατρεγμένοι από τις χώρες τους για πολλούς λόγους. Πέραν αυτού εμείς ως δήμος δεν μπορούμε να ψυχογραφήσουμε τον κάθε πρόσφυγα για το ποιος είναι, τι πρεσβεύει και τι διαστροφές μπορεί να έχει».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου