Υλικά:
- 1 μέτριο λάχανο (κραμπί),
- 2 κουταλιές ξίδι,
- ½ φλ. ελαιόλαδο,
- 1 φλ. ψιλοκομμένα κρεμμύδια,
- 8 μέτρια μανιταράκια ψιλοκομμένα,
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,
- 1 μεγάλο καρότο περασμένο από χοντρό τρίφτη,
- 3/4 φλ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα,
- 2 ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη ή αλεσμένες στο μπλέντερ,
- 1 πρέζα πιπέρι καγιέν,
- 1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο,
- 1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο,
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο, φρέσκο δυόσμο,
- ½ λεμόνι το χυμό,
- αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση:
- Αφαιρείτε το σκληράδι της βάσης και ζεματάτε το λάχανο σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει με 2 κουταλιές ξίδι.
- Όταν τα φύλλα μαλακώσουν αρκετά, για να μπορείτε να τα ξεκολλήσετε, το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνετε να κρυώσει λίγο για να μπορείτε να το αγγίζετε.
- Κρατάτε το νερό στην κατσαρόλα.
- Στο μεταξύ, ζεσταίνετε σε βαθύ τηγάνι 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι και τα μανιτάρια, για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το καρότο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.
- Ανακατεύετε μέσα την ντομάτα, όταν κοχλάσει αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το ρύζι και προσθέτετε το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, αλατοπίπερο και το πιπέρι καγιέν.
- Ξαναζεσταίνετε το νερό στην κατσαρόλα, ξεκολλάτε τα λαχανόφυλλα και κρατάτε στην άκρη τα σκισμένα.
- Τα ρίχνετε πίσω στην κατσαρόλα για να μαλακώσουν και τα ξαναστραγγίζετε καλά.
- Αδειάζετε την κατσαρόλα. Κόβετε και βγάζετε το νεύρο των φύλλων, βάζετε πάνω μια κουταλιά γέμιση και τα τυλίγετε σε ντολμάδες.
- Απλώνετε τα σκισμένα φύλλα στον πάτο της κατσαρόλας και βάζετε από πάνω τους ντολμάδες σε στρώσεις.
- Τους περιχύνετε με νερό, όσο να τους σκεπάσει, το χυμό του λεμονιού και το υπόλοιπο λάδι, τους σκεπάζετε μ’ ένα πιάτο και όταν πάρουν μια βράση, σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε εντελώς τη φωτιά και τους αφήνετε να σιγοψηθούν για 35-40 περίπου λεπτά.
Καλή σας όρεξη...
ΧΕΛΛΑΔΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου