Λαχανικά και ζυμαρικά με μια ελαφριά μπεσαμέλ, χωρίς αυγά και βούτυρο, ψημένα στον φούρνο. Ο καλύτερος τρόπος για να δοκιμάσουν τα παιδιά το μπρόκολο και να τους αρέσει.
Υλικά:
- 500 γρ. ορικέτι (μικρόσχημα ζυμαρικά που μοιάζουν με αυτάκια – αντικαθιστούμε με κοχυλάκια)
- 300 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα στα 4 ή στη μέση αν είναι μικρά
- 300 γρ. μπρόκολο, σε μικρά κομμάτια
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 500 ml φρέσκο γάλα
- 60 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Βράζουμε τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους και τα στραγγίζουμε.
- Τα βάζουμε σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε 20 ml από το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι, το μπρόκολο, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο για περίπου 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά τους.
- Tα ανακατεύουμε με τα ζυμαρικά στο ταψί.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και το αλεύρι και ανακατεύουμε έντονα με το σύρμα μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί μια κρέμα.
- Αφήνουμε να ψηθεί το αλεύρι λίγο, να γίνει μπεζ.
- Ρίχνουμε αργά αργά το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ρευστή μπεσαμέλ.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Απλώνουμε την μπεσαμέλ (θα βγει μια λεπτή στρώση, επομένως την απλώνουμε προσεκτικά, σιγά σιγά, με το κουτάλι).
- Πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.
- Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα με ραπανάκια και πράσινες ελιές.
Καλή σας όρεξη...
ΧΕΛΛΑΔΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου