Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται οι εμβολιασμοί των παιδιών. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και εκπροσώπους των παιδιατρικών συλλόγων.
Κεντρικό θέμα της τηλεδιάσκεψης είναι οι εμβολιασμοί παιδιών άνω των 12 ετών από τους παιδιάτρους στα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Εμβολιασμοί παιδιών: Τι είπε ο Οικονόμου
Το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προανήγγειλε και τη συμμετοχή των παιδιάτρων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα καθώς όπως είπε, για τα παιδιά η αιχμή του δόρατος είναι οι παιδίατροι. Ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την οργανωμένη ένταξη τους καθώς οι παιδίατροι είναι αυτοί που μπορούν να πείσουν με τις γνώσεις τους και να κάνουν και οι ίδιοι εμβόλια.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλάνο για υποχρεωτικότητα στα παιδιά. Αν απαιτηθεί, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για ανθρώπους που εργάζονται σε τομείς κρίσιμους και νευραλγικούς».
Εμβολιασμοί παιδιών: Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στην ενημέρωση της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους:
Για την ηλικιακή ομάδα 15-17, το 20% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού θα ανέλθει στο 23,1%. Και έχουν μέχρι στιγμή εμβολιαστεί 74.000 παιδιά, έφηβοι.
Για την ηλικιακή ομάδα 12-14, το 9,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού αυτό θα ανέλθει στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά.
Ερωτηθείς εάν εξετάζονται άλλα κίνητρα, που μπορεί να δοθούν για να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο ίσως και νεότερες ηλικίες στον εμβολιασμό, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε:
“Όλα εξετάζονται τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στο να αυξηθεί ο εμβολιασμός. Bλέπουμε ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται, είναι κάτι το οποίο περιμέναμε ειδικά στα παιδιά, έχουμε 100.000 παιδιά από 12 έως 17 τα οποία έχουν ήδη εμβολιαστεί.
Ενημέρωση, καμπάνια θα γίνουν, γίνονται στοχευμένες ενέργειες, είδατε σήμερα την Εκκλησία. Θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες δράσεις, αλλά πρέπει να πούμε ότι είναι αρκετά ενημερωμένος ο πληθυσμός. Ίσως πιο στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης θα υπάρξουν στα παιδιά και ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες”.
Αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στα παιδιά
Στους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων ηλικίας 12 ως 17 ετών, αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. “Από την καταγραφή των κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ, όπως ήδη έχω αναφέρει στην προηγούμενη συνάντηση, παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία.
Στοιχεία ανάλογα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που δημοσιεύθηκαν στο δελτίο MMWR πριν λίγες ημέρες, δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν μέσα στο διάστημα από 1/3/20 έως 14/8/21 λόγω της επικράτησης της παραλλαγής Δ, ενώ επιπλέον φάνηκε ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν δεκαπλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν συγκριτικά με τους εμβολιασμένους” τόνισε η Μαρία Θεοδωρίου.
“Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία και με το Υπουργείο Παιδείας έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο, απαντήσεις για τα πιο συνήθη ερωτήματα που απευθύνουν γονείς και εκπαιδευτικοί σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικίας.
Ανάμεσα στους προβληματισμούς, επιλέγω έναν που είναι αρκετά συχνός, είναι ο προβληματισμός μήπως ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικες.
Σε αυτό τον προβληματισμό θα πρέπει να απαντήσουμε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών. Πρώτον, ο εμβολιασμός συστήνεται για την προσωπική τους, την ατομική τους προστασία και τη σωματική. Ιδιαίτερα βέβαια αυτό αφορά τα παιδιά που έχουν και υποκείμενα νοσήματα αλλά και την ψυχική υγεία για την οποία έχουμε κάνει ιδιαίτερη αναφορά.
Εκτός από αυτόν τον λόγο, πάρα πολύ σημαντική είναι η «θωράκιση» των παιδιών για την επιστροφή τους στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Είναι αυτό που τους κάνει τη μαθητική ζωή ευχάριστη και τους δημιουργεί και τις αναμνήσεις για τα μετέπειτα χρόνια” είπε.
“Άλλος λόγος, πολύ σημαντικός, είναι η μείωση της διασποράς του ιού ώστε να προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα της κοινωνίας ή της κοινότητας. Υπάρχουν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί, αλλά η ανοσία τους δεν είναι επαρκής.
Και τέλος είναι η πιθανότητα της μείωσης των πιθανοτήτων να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις από τη στιγμή που ο ιός δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος όταν υπάρχουν εμβολιασμένα άτομα.
Καθοριστικό ρόλο, και αυτό πρέπει να το αναφέρουμε, για την ταχεία και ευρεία εμβολιαστική κάλυψη, φυσικά έχουνε οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι είναι και αυτοί που εγκρίνουν τον εμβολιασμό, ο παιδίατρος ή ο οικογενειακός γιατρός γιατί εδώ μιλάμε και για μεγαλύτερες ηλικίες και φαίνεται τον τελευταίο καιρό ότι ιδιαίτερα είναι και οι ίδιοι οι έφηβοι οι οποίοι εκφράζουν την επιθυμία για τον εμβολιασμό τους” συμπλήρωσε η κ. Θεοδωρίδου.
Πηγη: enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου