- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά περασμένο 1 φορά στην μηχανή
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σπασμένες σκ. σκόρδο
- 2 μέτρια καρότα ψιλοτριμμένα
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλ. κονιάκ
- 2 συσκευασίες ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια στο χυμό τους
- 2 -1/2 φλ. ζεστό ζωμό κρέατος ή νερό
- 1-2 δαφνόφυλλα
- 1/2 ξυλάκι κανέλας
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1-2 κλωνάρια μαϊντανό
- 1 πρέζα ζάχαρη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1-1/2 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι Νο 5
- λίγο ελαιόλαδο
- μπόλικο κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά.
- Δεν ανακατεύουμε συνέχεια τον κιμά, γιατί αντί να ροδίσει θα αρχίσει να βράζει μέσα στα υγρά του.
- Τακτικό ανακάτεμα επιβάλλεται, αλλά όχι συνεχές ανακάτεμα.
- Όλη αυτή η διαδικασία κρατάει περίπου 7′-8′, μέχρι να πάρει ωραίο ρόδινο χρώμα ο κιμάς.
- Τραβάμε κι ανοίγουμε το κέντρο του κιμά με κουτάλα σαν να κάνουμε μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο του.
- Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα σπασμένα σκόρδα και το τριμμένο καρότο.
- Σοτάρουμε τα λαχανικά για περίπου 3′-4′ να μαλακώσουν και να γυαλίσουν, χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα τα κρεμμύδια.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα αναμιγνύουμε, κιμά και λαχανικά.
- Προσθέτουμε τον πελτέ.
- Τρίβουμε τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας και αφήνουμε να ψηθεί για 1-2′ μέχρι να βγάλει το έντονο άρωμά του.
- Συνεχίζοντας πάντα σε δυνατή φωτιά, σβήνουμε τα υλικά με το κονιάκ.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ και φυλακίζουμε τα μαγικά αρώματα του.
- Λιώνουμε τις αποφλοιωμένες ντομάτες είτε ζουλώντας με τα χέρια είτε ψιλοκόβοντάς τις και τις προσθέτουμε στον κιμά, καθώς και όλο τον χυμό τους από τις συσκευασίες.
- Προσθέτουμε το νερό ή το ζεστό ζωμό και μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα με λαδόκολλα- αλουμινόχαρτο, που σφραγίζει στα χείλη της κατσαρόλας και καπάκι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα κιμά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα.
- Ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε αλατοπίπερο, τα μπαχαρικά, τα κλωνάρια μαϊντανού και μια πρέζα ζάχαρη.
- Ξανασκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20′ μέχρι να μελώσει η σάλτσα κιμά, να δέσει σωστά κι ο κιμάς και να γίνει πολύ τρυφερός και μαλακός.
- Βασική προϋπόθεση είναι να σιγοβράζει ο κιμάς και να είναι καλά σκεπασμένη η κατσαρόλα, ώστε να ανακυκλώνονται τα υγρά και να μην εξατμίζονται.
- Χρειαζόμαστε κιμά με πλούσια σάλτσα κι όχι στεγνό κιμά για κάποια γέμιση.
- Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και σερβίρουμε με μακαρονάδα και τριμμένο κεφαλοτύρι.
- Όταν βράσουμε τα μακαρόνια τα στραγγίζουμε απλά.
- Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν μέχρι να σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη...
ΧΕΛΛΑΔΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου