Μια παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη συνταγή, που πολλές φορές παίρνει το ρόλο της Βασιλόπιτας κρύβοντας μέσα της φλουρί για τον τυχερό της νέας χρονιάς.
Υλικά:
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
- 500γρ. κιμά χοιρινό
- 2 κουτ. σούπας Βούτυρο Lurpak
- 5 πράσα κομμένα σε ροδέλες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 ποτηράκι κρασί λευκό
- κανέλα στη μύτη του κουταλιού
- ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
- ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 3-4 κουτ. σούπας τραχανά γλυκό
- 1 ντομάτα τριμμένη
- 2 αβγά
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 150γρ. Arla Κεφαλοτύρι τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι
- μίγμα από ελαιόλαδο και Βούτυρο Lurpak λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
Για τη γέμιση
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνετε τα πράσα, αλατίζετε και τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά.
- Τα στραγγίζετε.
- Ζεσταίνετε πολύ καλά μέχρι να κάψει ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε τον κιμά με τα μπαχαρικά μέχρι να στεγνώσει και να ροδίσει.
- Αλατίζετε.
- Ρίχνετε στον κιμά το κρεμμύδι και ανακατεύετε.
- Βάζετε τον πελτέ και την ντομάτα και ανακατεύετε καλά.
- Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τον κιμά να μαγειρευτεί για 10 λεπτά περίπου.
- Προσθέτετε τότε τα πράσα, ανακατεύετε καλά.
- Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το τυρί, τα αβγά, τον τραχανά και τον μαϊντανό.
- Ανακατεύετε και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Βουτυρώνετε ένα ταψί και απλώνετε μέσα πατσαβουριαστά τα μισά φύλλα του πακέτου, λαδώνοντας γενναιόδωρα το καθένα χωριστά.
- Απλώνετε πάνω τους ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας τα.
- Τυλίγετε σε κόθρο τα φύλλα που περισσεύουν στις γωνίες.
- Αλείφετε με το μίγμα βουτύρου-ελαιολάδου και την επιφάνεια της πίτας, την χαράζετε σε κομμάτια, τη ραντίζετε με νερό και την ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα.
Καλή σας όρεξη...
ΧΕΛΛΑΔΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου