Την ενίσχυση των επιχειρήσεων για την αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που θα προκύψουν μετά το άνοιγμα της οικονομίας έχουν αρχίσει να εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία. Το νέο πρόγραμμα που, εφόσον εγκριθεί, θα εφαρμοστεί υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, σχεδιάζεται να «τρέξει» μέσω του ΕΣΠΑ, αφού δώσει το «πράσινο φως» η Κομισιόν.
Στόχος είναι να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις εκείνες που, παρά την έως τώρα κρατική βοήθεια, αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, αλλά διαθέτουν τις προοπτικές να παραμείνουν ενεργές, προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν σημαντικοί κίνδυνοι μετά την άρση των μέτρων στήριξης λόγω πανδημίας και επιδιώκουν να προχωρήσουν σε ενέργειες, κυρίως μέσω ευρωπαϊκών πολιτικών, ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν. Γι’ αυτόν τον λόγο αναζητούν πρόσθετα εργαλεία για τη δεύτερη φάση στήριξης των επιχειρήσεων, με βασική προτεραιότητα τη συγκράτηση του ιδιωτικού χρέους και κυρίως των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν την κυβέρνηση, αφού το αυξανόμενο ιδιωτικό χρέος αποτελεί βαρίδι για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Άλλωστε, η βασική στρατηγική που διαμορφώνεται μέσω διαφόρων προγραμμάτων, όπως είναι οι πάγιες δαπάνες και οι επιστρεπτέες προκαταβολές, είναι η στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου για την τακτοποίηση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως το 2021.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα συναρμόδια υπουργεία έχουν αρχίσει να εξετάζουν σοβαρά τη δυνατότητα ενίσχυσης των επιχειρήσεων μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ώστε να μπορούν αυτές να αντεπεξέρχονται πιο εύκολα στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ. Μια σκέψη είναι να διατεθούν φορολογικά και ασφαλιστικά κουπόνια για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους, μέτρο που θα αποτελεί μια μετεξέλιξη του προγράμματος πάγιων δαπανών, χωρίς βέβαια να έχει οριστικοποιηθεί κάποια απόφαση. Θα τεθούν συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα ώστε οι νέες οφειλές να μην αποτελούν ένα ακόμα βαρίδι για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος του προγράμματος θα μπορούσε να διαμορφωθεί περίπου στα 200 με 250 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγη: Realnews
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου