Γύρος χοιρινός και σπιτικός, τόσο νόστιμος που δεν θα παραγγείλετε ποτέ ξανά απ' έξω! Φωνάξτε φίλους και καταπλήξτε τους...
Υλικά:
Για το γύρο
- 2 κιλά χοιρινό (πανσέτα και σπάλα) κομμένο σε φέτες οριζόντιες
- 2 κρεμμύδια τριμμένα
- 1 µήλο τριµµένο
- 4 ντοµάτες τριµµένες
- 500 γραμ. γιαούρτι
- 2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά και καυτερή
- αλάτι
- φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Για τα ψητά λαχανικά
- ντομάτες
- κρεμμύδι
- πάπρικα
- μελιτζάνες
- ρόδι
- γιαούρτι
- Ζάαταρ (μείγμα μπαχαρικών απο θυμάρι-ρίγανη-σουμάκ-καβουρδισμένο σουσάμι-αλάτι)
- σκορδόλαδο
Εκτέλεση:
Για το χοιρινό γύρο
- Ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει το κρέας σε κομμάτια (για γύρο) οριζόντια και λεπτά.
- Βάζουμε σε γυάλινο σκεύος όλα τα υλικά.
- Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε σκεπασμένα από 4 ώρες ως και µία νύχτα, να μαριναριστούν καλά.
- Για να στήσουμε το γύρο χρειαζόμαστε κοτοπουλιέρα (από το φούρνο της κουζίνας) ή αυτοσχέδια πατέντα.
- Αλλιώς, μπορούμε να τον περάσουμε σε τρία σουβλιά για κεµπάπ.
- Τον τυλίγουμε µε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τον ακουμπάμε σε ταψάκι γεμάτο νερό, πλαγιαστά.
- Ψήνουμε στους 200ºC για 1 ώρα και 30΄.
- Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τον γύρο να ξεροψηθεί.
- Κόβουμε τα ψημένα κομμάτια και αφήνουμε τον υπόλοιπο γύρο να ροδίσει.
- Σερβίρουμε µε πίτες, τζατζίκι και ψητές ντομάτες.
Για την ψητή μελιτζάνα
- Κόβουμε στη μέση τις μελιτζάνες αφήνοντας το κοτσάνι για να συγκρατεί τη σάρκα και χαράζουμε σε ρόμβους τη σάρκα, αλατίζουμε και αλείφουμε με ελαιόλαδο.
- Βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε για 35′-40′ να μαλακώσουν καλά.
- Ανακατεύουμε γιαούρτι με λίγο λάδι, αλάτι και ζάαταρ.
- Γαρνίρουμε τις ψητές μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με ρόδι, μαϊντανό και ελαιόλαδο.
Για τις ψητές ντομάτες
- Αφαιρούμε το κοτσάνι και ψήνουμε τις ντομάτες για 35′-40′.
- Αφού κρυώσουν τις βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε κρεμμύδι, πάπρικα, ελαιόλαδο, αλάτι και μαϊντανό.
- Σερβίρεται κρύα.
Καλή σας όρεξη...ΧΕΛΛΑΔΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου