Με απόλυτο και σαφέστατο τρόπο, ο Υπουργός Εσωτερικών έκοψε κάθε κουβέντα για το ζήτημα εκλογής των αιρετών οργάνων των Κοινοτήτων σε ξεχωριστή κάλπη, ξεκαθαρίζοντας ότι αποτελεί « ΕΙΛΗΜΜΈΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ της Κυβέρνησης για κατάργηση της 4ης κάλπης».
Επιπλέον, έδωσε στο φως ακόμα μια σημαντική παράμετρο, ότι εξετάζουν αύξηση της θητείας των Αιρετών (εννοείται της επόμενης θητείας, όχι της τρέχουσας).
« Βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με τους Δημάρχους και εξετάζεται η αύξηση της θητείας τους από 4 σε 5 έτη με προκαθορισμένο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ».
Ουσιαστικά, δηλαδή, προανήγγειλε ότι η δημοτική θητεία θα επανέλθει στη χρονική διάρκεια που τη θέσπισε το ΠΑΣΟΚ το 2010, όταν στην αρχική μορφή της παρ.1 του αρ.9 του Καλλικράτη (ν.3852/2010) είχε ορίσει ότι «Ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Σύμβουλοι της Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας και οι Εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητας εκλέγονται κάθε 5 χρόνια».
Κατά τα λοιπά, επανέλαβε σημεία του επικείμενου Νομοσχεδίου, τα οποία είχαν ξανά ανακοινωθεί:
– « ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει μείωση των Δημοτικών Συμβούλων, ενδεχομένως και των Περιφερειακών »
– « Ο Δήμαρχος θα εκλέγεται με πολύ μικρότερο ποσοστό από τον πρώτο γύρο και θα παίρνει τα 3/5 των δημοτικών εδρών που θα του εξασφαλίζουν την πλειοψηφία »
– « Θα προβλέπεται και ένα ελάχιστο όριο εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο, κάτι ανάλογο με το 3% που προβλέπεται στις εθνικές εκλογές ».
Σημείωσε, επίσης, ότι « εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να ανακοινωθούν και τα ποσοστά και συνολικά η θέση της κυβέρνησης ».
Ακολουθεί, η ΕΠΙΣΗΜΗ Ανακοίνωση του Υπουργείου:
“ Τις πτυχές του νομοσχεδίου το οποίο θα αναμορφώσει τον εκλογικό χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιέγραψε την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5». Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι πρόκειται να παρουσιάσει το νομοσχέδιο στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, κάνοντας λόγο για ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη εμπειρία του ισχύοντος εκλογικού νόμου χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για να καταδείξει την αποτυχία του εγχειρήματος καθώς, όπως παρατήρησε, προκάλεσε τον κατακερματισμό της διοίκησης. «Πριν εκπαιδευτούμε στην κουλτούρα της συνεργασίας, θα πρέπει να εκπαιδευτούμε στην κουλτούρα της αποτελεσματικότητας της διοίκησης και εμείς – όλες οι πολιτικές δυνάμεις – οφείλουμε να βάλουμε στο κέντρο της συζήτησης μας τον πολίτη. Εμείς υπάρχουμε για να υπηρετούμε τον πολίτη και τους στόχους του δημοσίου συμφέροντος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.
Σταχυολογώντας τις επικείμενες αλλαγές του εκλογικού νόμου ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι «ο Δήμαρχος θα εκλέγεται με πολύ μικρότερο ποσοστό από τον πρώτο γύρο και θα παίρνει τα 3/5 των δημοτικών εδρών που θα του εξασφαλίζουν την πλειοψηφία ενώ θα προβλέπεται και ένα ελάχιστο όριο εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο, κάτι ανάλογο με το 3% που προβλέπεται στις εθνικές εκλογές».
Ερωτηθείς για τα ακριβή ποσοστά σημείωσε ότι «εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να ανακοινωθούν και τα ποσοστά και συνολικά η θέση της κυβέρνησης» προαναγγέλοντας παράλληλα την ειλημμένη απόφαση της Κυβέρνησης για κατάργηση της 4ης κάλπης με Κοινότητες και Διαμερίσματα να μοιράζονται κοινό ψηφοδέλτιο. Ο Υπουργός πρόσθεσε πως ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει μείωση των Δημοτικών Συμβούλων, ενδεχομένως και των Περιφερειακών, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με τους Δημάρχους και εξετάζεται η αύξηση της θητείας τους από 4 σε 5 έτη με προκαθορισμένο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. ”
Πηγή: airetos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου