«Oι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος».
Σύνταγμα: άρθρο 51 παρ. 2
Τι συμβαίνει με την εφετινή επέτειο του Πολυτεχνείου; Υπάρχουν ενδείξεις για εκτροπή – αξιοποιώντας τους περιορισμούς της πανδημίας- με σύμπραξη του βαθέως κράτους της Δεξιάς και των «γνωστών αγνώστων». Παλιά ιστορία.
Αν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ενήμερος, καιρός να αναρωτηθεί «ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο».
Πως μπορεί να τιμηθεί ο Νοέμβρης του 1973, στο πλαίσιο των σημερινών συνθηκών, έδωσε τη λύση ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής: «Συνεννόηση, με σεβασμό στους υγειονομικούς περιορισμούς. Η καραντίνα δεν καταλύει τους θεσμούς και τα κόμματα». Τι δεν κατάλαβαν στην κυβέρνηση;
Τις τελευταίες μέρες οργάνωθηκε μια χονδροειδής μεθόδευση: βουλευτής της ΝΔ -, που δε εμπνέεται και τόσο από το Πολυτεχνείο- ζήτησε απαγόρευση της πορείας, ο αρμόδιος υπουργός το δέχθηκε και ο Πρωθυπουργός το επικύρωσε.
Εκ παράλληλου από μέρες στήνεται σκηνικό αξιοποίησης της πανδημίας για… να μην υπάρξει επέτειος. Απωθημένο πολλών χρόνων. Οι παλιές δοξασίες της σκληρής Δεξιάς, είναι πλέον επίσημη πολιτική στο κόμμα των Καραμανλήδων.
Όχι τυχαία, αλλά στο πλαίσιο «κατάργησης των ιδεολογικών άβατων», όπως αποκαλεί ο Πρωθυπουργός την παραχάραξη τη Ιστορίας- διεκδικώντας ίσο μερίδιο συμμετοχής με την Αριστερά στην Εθνική Αντίσταση και το Πολυτεχνείο, χωρίς ομως να εξαιρέσει τους συνεργάτες των Ναζί, αλλά και της χούντας που βγήκαν από τους κόλπους της συντηρητικής παράταξης.
Σε ό,τι αφορά την παραδοσιακή πορεία οι συνήθεις αρθρογράφοι γενίκευσαν και έντυσαν και θεωρητικά την απαγόρευση. Γιατί να κάνουμε πλέον πορείες στην Πρεσβεία- είναι εχθροί μας οι Αμερικανοί; Σαν να λέμε: γιατί να καταγγέλλουμε τις θηριωδίες του ναζισμού στην Ελλάδα- είναι εχθροί μας οι Γερμανοί;
Καθώς το θέμα αγγίζει πλέον τον πυρήνα της συνταγματικής και κοινοβουλευτικής τάξης- με ευθεία απειλή προσβολή τους- το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση καλύπτει ενσυνείδητα ενέργειες εκτός συνταγματικού πλαισίου-, αν κριθεί από έναν υπουργό της και έναν από τους βουλευτές που τη στηρίζουν- ή απλώς χάνει τον έλεγχο.
Κατά την τρέχουσα ειδησεογραφία ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης ,στο πλαίσιο απαγόρευσης της πορείας ,είπε στον Βαρουφάκη– ότι αν πράγματι μια ευάριθμη ομάδα βουλευτών του επιχειρήσει να βαδίσει προς την Αμερικανική Πρεσβεία «εισαγγελέας και Αστυνομία θα είναι εκεί για να συλλάβει όποιον καταστρατηγήσει την απαγόρευση».
Δηλαδή υπουργός κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας αναγγέλλει ότι θα συλλάβει… βουλευτές! Όπως έκαναν οι προδικτατορικοί προκάτοχοί του.
Εκπρόσωποι του έθνους θα συλληφθούν με απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.Α.Σ., βάσει μιας ΠΝΠ περασμένου Μαρτίου 2020 . Αν κάποιοι δεν τρελάθηκαν, αλλού το πάνε. Ή δεν βλέπουν πού τους πάνε.
Το Σύνταγμα ορίζει ρητά στα άρθρα 61-62 : «Ο βουλευτής δεν διώκεται, ούτε συλλαμβάνεται, ούτε φυλακίζεται, ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται». Για να συμβεί αυτό χρειάζεται άδεια της Βουλής -εκτός από το αυτόφωρο κακούργημα.
Ο υπουργός, οι βουλευτές και το Σύνταγμα
Ο βουλευτής «διώκεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση, κατά το νόμο». Πάλι με άδεια από τη Βουλή και μόνο «εφόσον η αίτηση της εισαγγελικής αρχής αφορά αδίκημα το οποίο δεν συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων, ή την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή».
Αν ορίζει ο υπουργός τι ανήκει και τι όχι στα βουλευτικά καθήκοντα, η έννοια της Δημοκρατίας εξαερώνεται. Ειδικά αν μιλάμε για θέματα που αφορούν εμφανώς την πολιτική δράση του βουλευτή, θα ήταν εκτρωματικό να χαρακτηριστεί… κακούργημα!
Ανεξάρτητα απο όσα κάνει ο Χρυσοχοΐδης, υπάρχει ο Πρωθυπουργός . Και πάνω από όλους υπάρχει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Εν όψει της απειλής σύλληψης βουλευτών , δεν θα ασκήσει τα καθήκοντά της ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος;
Οι προκάτοχοί της Προκόπης Παυλόπουλος και Κάρολος Παπούλιας δεν θα μιλήσουν γι’ αυτό το θέμα;
Θα μείνει θεατής ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, που έχει κι έναν ακόμη λόγο να προστατεύει τη βουλευτική ιδιότητα: την αξιοποιησή της με εμπρηστικό τρόπο απο τον βουλευτή της ΝΔ Κ. Μπογδάνο. Θα το άφηναν ο Τσαλδάρης, ο Αλευράς , ή ο Κακλαμάνης;
Ο συγκεκριμένος βουλευτής της πλειοψηφίας εντοπίσθηκε ανάμεσα στις δυνάμεις των ΜΑΤ λίγο πριν μια επιχείρηση στο Πολυτεχνείο. Πρώτος όφειλε να τον καταγγέλλει ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας.
Τι δουλειά έχει ο Μπογδάνος διπλα στα ΜΑΤ εν ώρα υπηρεσίας; Οι αστυνομικοί ανήκουν στο κράτος, όχι στο κόμμα του και βρέθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο στα πλαίσια ενός επιχειρησιακού σχεδιασμού προφανώς. Τι έκανε ανάμεσά τους ;
Απλώς ψηφοθηρούσε; Το σημείο δεν ενδείκνυνται. Έδινε οδηγίες ή συμβουλές; Αυτό θα σημαίνει αστυνομία- μπάχαλο, προέκταση του κόμματος. Η, οπως είπαν κάποιοι… <επιθεωρούσε>; Θα ισοδυναμούσε με κατάργηση του υπουργου.
Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης όφειλε να διατάξει ΕΔΕ τουλάχιστον. Ποιος του επέτρεψε να παρεισφρήσει ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις; Ποιος τον άφησε να απασχολεί τους άνδρες και τους αξιωματικούς, παρεμποδίζοντας τη δουλεια τους -. Ετω και αν πηγε για λιγα λεπτά , οπως λέει. Λίγα κρίσιμα λεπτά.
Θα μείνουν θεατές Μητσοτάκης και Σακελλαροπούλου;
Για τον ίδιο βουλευτή όφειλε να επιληφθεί ο Πρωθυπουργός ως επικεφαλης της ΝΔ. Ακόμη δεν έχει εξηγήσει γιατί ενώ είχε δηλώσει ότι δεν θα τον βάλει στα ψηφοδέλτια του, λόγω των ακραίων θέσεών του, τελικά άλλαξε γνώμη. Δεν διακρίνει ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι υπάρχει θέμα παρεμπόδισης της δημόσιας τάξης από τη συμπεριφορά Μποδγάνου; Τι θα συνέβαινε αν όλοι οι βουλευτές από όλα τα κόμματα έκαναν το ίδιο;
Δεν όφειλε η ΝΔ, ως δημοκρατικό κόμμα να αποδοκιμάσει βουλευτή που πυροδοτεί σε κρίσιμη στιγμή πολιτικές εντάσεις λέγοντας ότι δεν θα κάνει «καμία παραχώρηση σε επίδοξους δολοφόνους με αριστερές ιδεοληψίες»; Δεν εμπεριέχουν αυτά πρόκληση;
Πού ακούστηκε βουλευτής να παριστάνει ότι βρίσκεται «δίπλα στους κατοίκους», ευρισκόμενος ανάμεσα στα ΜΑΤ; Ποιος κάτοικος τον κάλεσε; Μόνο ο Παν. Καμμένος ,τον καιρό που σταδιοδρομούσε στη ΝΔ ,επί πατρός Μητσοτάκη ,τα έκανε αυτά. Σαν πυρομανής που ψάχνει σπινθήρα για να αδειάσει το μπιτόνι του
Πέρα απο όσα λένε και κάνουν ο Χρυσοχοίδης και ο Μπογδάνος, εκτός απο οσα σχεδιάζουν ανεξέλεγκτοι θύλακοι ανωμαλίας , αλλά και με βάση όσα εμφυλιοπολεμικά ακούγονται και συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα, χτυπάνε καμπάνες κινδύνου για τη δημοκρατική τάξη. Γι αυτό κάποιος πρέπει να μιλήσει προσωπικά ειδικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο ένας ως φορέας της λαϊκής εντολής και η άλλη ως ανώτατη άρχοντας -φρουρός της συνταγματικής τάξης οφείλουν να διακηρύξουν ότι με αυτά τα πράγματα δεν παίζουμε.
Και να πράξουν τα αυτονόητα από την πλευρά τους. Με πρώτο να καταθέσουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο. Αλλιώς ο δημοκρατικός έλεγχος θα χαθεί . Και να νομιζουν κάποιοι οτι αυτο θα λειτουργήσει σαν αντιπερισπασμός στις κυβερνητικές δυσκολιες κάνουν λάθος Το παρακράτος καιροφυλακτεί για το χειρότερο. Συνέβη και άλλες φορές στο παρελθόν.
Πηγη: koutipandoras.gr (Γιώργος Λακόπουλος)
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου