Προβληματισμός επικρατεί για το άνοιγμα της εστίασης στην κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους καθώς υπάρχει φόβος ότι αν βγει το λουκέτο από εστιατόρια και μπαρ πριν τις γιορτές τότε μπορεί να υπάρχει πισωγύρισμα και να βρεθούμε μπροστά σε μία νέα διασπορά κρουσμάτων.
Τις οριστικές αποφάσεις οι οποίες αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, θα κρίνουν οι γνωστοί πλέον δύο παράγοντες που είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο ΕΣΥ, η οποία αποτυπώνεται στις νοσηλείες ασθενών, καθώς και στους διασωληνωμένους.
Ο κλάδος της εστίασης αποτελούσε από την πρώτη στιγμή έναν δύσκολο γρίφο.
Το αρχικό σενάριο έκανε λόγο για επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ κοντά στις 20 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν δεύτερες σκέψεις.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος το σενάριο να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τις ημέρες των εορτών.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ήδη στείλει το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών, να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του «ακορντεόν», γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη.
Σημειώνεται πως η εν λόγω απόφαση δεν αφορά τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα που δεν αναμένεται να ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά καφέ και εστιατόρια.
Οι τέσσερις προϋποθέσεις για να επανεκκινήσει η εστίαση
Μιλώντας στην RealNews ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, και παραθέτοντας τις τέσσερις προϋποθέσεις για να ανοίξουν το λιανεμπόριο και η εστίαση, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει συνωστισμός, πολύ περισσότερο σε κλειστούς χώρους, αλλά ούτε και σε εξωτερικούς».
Ο υπουργός, θέλοντας να είναι σαφής και ειλικρινής προς τους επιχειρηματίες και τον ελληνικό λαό, θέτει μέσω του άρθρου του 4 δεδομένα για την εορταστική περίοδο, που είναι τα εξής:
«Δεδομένο 1ο: Η αγορά θα ανοίξει όταν μας το εισηγηθεί η επιτροπή των λοιμωξιολόγων με βάση την πορεία της πανδημίας.
-Δεδομένο 2ο: Όταν θα μας δώσουν οι ειδικοί ημερομηνία να ανοίξουμε το λιανεμπόριο, θα το κάνουμε κλιμακωτά όπως τον Μάιο, δηλαδή από τα μικρότερα καταστήματα προς τα μεγαλύτερα και τελευταία τα κλειστά εμπορικά κέντρα (mall).
Η διαφορά τώρα θα είναι ότι θα τεθεί ως βασικό κριτήριο η εποχικότητα, ενώ γενικότερα ο ρυθμός ανοίγματος της αγοράς θα είναι ταχύτερος, ώστε όλοι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την εορταστική περίοδο.
-Δεδομένο 3ο: Η επαναλειτουργία της αγοράς θα γίνει με πολύ αυστηρούς κανόνες: περιορισμένος αριθμός ατόμων στα καταστήματα, υποχρεωτικά με μάσκα, τήρηση αποστάσεων.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει συνωστισμός, πολύ περισσότερο σε κλειστούς χώρους, αλλά ούτε και σε εξωτερικούς, σε έναν πεζόδρομο.
Δεν πρόκειται δηλαδή τη μια ημέρα να είμαστε σε lockdown και την επόμενη να βγούμε και να πούμε «αυτό ήταν, βγείτε και ξεχυθείτε στους δρόμους και στην αγορά σαν να μην συμβαίνει τίποτε».
Θα πρέπει να γίνει συνείδηση από τώρα ότι τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως αυτά που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν.
-Δεδομένο 4ο: Αναμφίβολα, στην επικείμενη εορταστική περίοδο το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί λύση για να μειωθεί η ανθρώπινη συναναστροφή, αλλά και για να κάνουν τις αγορές τους οι καταναλωτές.
Προβληματισμός στον κλάδο
Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες της εστίασης επαναλαμβάνουν ότι οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα επαναλειτουργήσουν έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ημερομηνία κατά την οποία θα ανοίξουν, ενώ τονίζουν ότι δεν έχει κανένα νόημα να λειτουργήσουν για τις γιορτές και να κλείσουν ξανά αμέσως μετά.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, τόνιζε τις προηγούμενες ημέρες ότι, εάν η πληρότητα για τη λειτουργία των καταστημάτων καθοριστεί κάτω του 50%, τότε καλύτερα η εστίαση μην ανοίξει καθόλου για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Επεσήμαινε δε, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα insider.gr, ότι ο διαχωρισμός που γίνεται μεταξύ εστιατορίων και μπαρ, με τα πρώτα να λειτουργούν και τα δεύτερα να παραμένουν κλειστά, είναι πολύ δύσκολος και σε αρκετές περιπτώσεις ανέφικτος να εφαρμοστεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις να μην αναγκαστούν να κλείσουν εκ νέου το επόμενο διάστημα. Η ζημιά για τους επαγγελματίες θα είναι, όπως είπε, μεγάλη, εάν επωμιστούν το κόστος της επαναλειτουργίας των καταστημάτων τους ενόψει των εορτών και στη συνέχεια κληθούν να κλείσουν ξανά.
Πηγη: tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου