Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Κορωνοϊός: Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι - Λειτουργία εστίασης έως τις 21.00 - Ύστατη επιλογή το lockdown

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

/ by Newsroom


Ανοικτό είναι πλέον το ενδεχόμενο νέων μέτρων για την ανάσχεση του κορωνοϊού μετά και τη χθεσινή έκρηξη κρουσμάτων, εάν το αμέσως επόμενο διάστημα διαπιστωθεί πως τα υφιστάμενα δεν αποδίδουν και η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίσει να αυξάνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η "Καθημερινή", μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι εστιατόρια και μπαρ να κλείνουν στις 21.00 καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού, πλην αυτών στο "κόκκινο", και για τις σε επίπεδο "πορτοκαλί" περιοχές. 

Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί το γενικό "λουκέτο" σε περιοχές με μεγάλη επιβάρυνση, ενώ το καθολικό lockdown αποτελεί την έσχατη επιλογή. Στόχος είναι να αποφευχθεί πάση θυσία ένα "σκληρό" lockdown κάτι που μπορεί να γίνει μόνο εφόσον τα μέτρα που λαμβάνονται εφαρμόζονται. Το επίκεντρο της επιδημίας είναι πλέον στη Βόρεια Ελλάδα γεγονός που σχετίζεται και με την πτώση της θερμοκρασίας. 

Αυξάνονται και οι "κόκκινες" περιφερειακές ενότητες στην Ελλάδα. Στο μεταξύ έπειτα από πολύ καιρό στην ενημέρωση εμφανίστηκε ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος απηύθυνε δραματική έκκληση στους πολίτες "να κάνουν μια επιλογή ελευθερίας" για να σταματήσει η διασπορά του κορονοϊού.


Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής", στο τραπέζι βρίσκεται πλέον το θέμα του κλεισίματος της εστίασης στις 21.00, ενώ υπό εξέταση είναι ακόμη και το "λουκέτο" σε περιοχές με ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζεται και το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας εκτός νομού. Αυτήν τη στιγμή το μέτρο εφαρμόζεται για τις περιοχές που είναι στο κόκκινο -επίπεδο συναγερμού 4- ωστόσο υπάρχει σκέψη να εφαρμοστεί ακόμη και στις περιοχές που είναι στο πορτοκαλί, δηλαδή στο επίπεδο 3, όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερε ο Αθανάσιος Τσακρής αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και να αυξηθεί η τηλεργασία. 

Όπως φαίνεται από τα δεδομένα που αναλύονται, οι βασικές πηγές διασποράς όπου πέφτει το βάρος είναι δύο: οι χώροι εργασίας και οι μαθητές και φοιτητές. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στους χώρους εργασίας, ο μέσος όρος ηλικίας στον ιδιωτικό τομέα που είναι θετικοί στον ιό είναι τα 31.3 έτη, ενώ όσον αφορά στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, δεν είναι τυχαίο που οι νομοί που βρίσκονται στο πορτοκαλί και το κόκκινο είναι κατά κανόνα "φοιτητουπόλεις", ενώ όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ¨οι φοιτητές συμμετέχουν σε αυτό το γκρουπ με 70% ενώ οι μαθητές με 30%".

 
Η δραματική έκκληση του Σωτήρη Τσιόδρα

Σε δραματικούς τόνους απευθύνθηκαν στους πολίτες ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Τρίτης, ημέρα που “έσπασε” το ψυχολογικό όριο των 1.000 ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, με 1.259 νέα μέσα σε ένα 24ωρο. "Κοιτάμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανεκτά μέτρα για να συνεχίζεται η κοινωνική ζωή και να αποφύγουμε το lockdown. Δεν μπορούμε να μπούμε στην συνείδηση του απέναντι. 

Η προσωπική επιλογή του καθενός θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο για το πώς θα κινηθεί η πανδημία στην πατρίδα μας», είπε ο κ. Τσιόδρας, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιβολή νέων μέτρων, ανέφερε ότι το θέμα αυτό έχει ήδη τεθεί στην επιτροπή, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «σκεφτόμαστε κι άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να δουλέψουν παραπάνω, επιπλέον δηλαδή στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί». 

Μάλιστα θέλοντας να φέρει ένα παράδειγμα είπε ότι υπάρχουν περιστάσεις στη ζωή μας που πρέπει να μιλήσουμε φωναχτά, να είμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην διασκέδαση. 

Όπως τόνισε « η μουσική καλό είναι να είναι χαμηλά ώστε να ακουγόμαστε και να μην απαιτείται να φωνάζουμε περισσότερο, καθώς όσο περισσότερο φωνάζουμε τόσο περισσότερο αεροσταγονίδια εκπέμπονται από το στόμα μας». Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας χωρίς να θέλει να αποκαλύψει ποια μέτρα θα συζητηθούν στην επιτροπή την ερχόμενη Πέμπτη, μίλησε για επανεξέταση των αποστάσεων στην εστίαση και στην άθληση, ιδίως στα σπορ που χρειάζονται σωματική επαφή.

Αναφερόμενος στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, είπε ότι είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε και ορισμένα νέα μέτρα παραπάνω σε κάποιες περιοχές, προκειμένου να αποφύγουμε το lockdown, να συνεχιστεί η ζωή και από την άλλη να μπορέσουμε να καταστείλουμε τη διασπορά. Και αυτό, όπως εξήγησε, είναι κρίσιμο για μεγάλες περιοχές, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη. “Ώστε να έχουμε το lockdown ως την τελευταία των τελευταίων επιλογή, είναι βάναυσο, είναι βάρβαρο και με συνέπειες που δεν τις υπολογίζουμε”, είπε ο κ. Τσιόδρας. Εξήγησε στη συνέχεια ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας δεν γινόταν να μην αποφασιστεί ένα lockdown, “γιατί δεν γνωρίζαμε τίποτα. Τώρα ξέρουμε με μαθηματική ακρίβεια από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα ότι στις μικρές ηλικίες, πραγματικά ο ιός συμπεριφέρεται πολύ παρόμοια με τη γρίπη”, ωστόσο, προειδοποίησε ότι “ξεχνάμε πως μπορεί να αφήσει μακροχρόνιες επιπλοκές” και στις μεγαλύτερες ηλικίες τα πράγματα είναι δύσκολα. “Είναι ένας ιός στον οποίο δεν έχουμε ανοσία, διασπείρεται ταχύτητα, δοκιμάζει το σύστημα υγείας”, είπε ο κ. Τσιόδρας, για να συμπληρώσει: “Πότε άλλοτε στη σύγχρονη Ελλάδα δεν είχαμε τόσο κόσμο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, από μία γρίπη. Ποτέ. Από μία πνευμονία. Ποτέ. Δεν είναι μια ανακάλυψη δικιά μας για να καταπιέσουμε τον κόσμο. Στενάζει όλη η υφήλιος” ενώ χαρακτήρισε τη μάσκα αναγκαίο κακό και το πιο εύκολο μέτρο.


Πηγη: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP