Για την ακρίβεια το υπουργείο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του στο twitter, επέλεξε να παρουσιάσει φωτογραφίες μόνο από τα σημεία που δεν πέρασε η φωτιά και επιπλέον να αποκρύψει τα επικριτικά σχόλια.
Καμιά πυρκαγιά λοιπόν, καμιά καταστροφή, καμιά ευθύνη. Και ναι η διαστρέβλωση της αλήθειας, ο βιασμός της πραγματικότητας μέχρι το σημείο που μας βολεύει μπορεί να μην συνιστά διασπορά ψευδών ειδήσεων με την κλασσική έννοια, ενδέχεται όμως να είναι κάτι χειρότερο.
Μετά και τα χθεσινά γεγονότα, είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να σταματήσει να εξαπατά τον εαυτό της. Να αντικρίσει τις πραγματικές προκλήσεις και να ιδρύσει τώρα υπουργείο με ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο τη θεσμοθετημένη εξαπάτηση και παραπληροφόρηση, τη δημιουργία και διασπορά fake news.
Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα με αυτήν ακριβώς τη πολιτική και στρατηγική πορεύτηκε. Τα παραδείγματα πολλά, ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε φαιδρότητα και «ευρηματικότητα».
- Μόλις πριν λίγες μέρες, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε ανάρτηση της στα social media, στην οποία συγχαίρει τον εαυτό της για τις προσλήψεις των αναπληρωτών, χρησιμοποιεί fake φωτογραφία ελληνικού σχολείου.
Η φωτογραφία που ανάρτησε η υπουργός είναι από σχολείο εξωτερικού και πιθανά ιδιωτικού, υπάρχει στο αρχείο του Adobe Stock και αρκεί μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο για να την βρει κάποιος.
- Η κυβέρνηση όμως επιστρατεύει fake news και σε πιο σοβαρά ζητήματα. Το Oruc Reis κάνει βόλτες στα κρυστάλλινα ελληνικά νερά και απλά προκαλεί η επίσημη κυβερνητική θέση. «Το Oruc Reis έχει ποντίσει καλώδια και διεξάγει κανονικά έρευνες» απαντά η φιλοκυβερνητική Καθημερινή με δημοσίευμά της.
Πιο επικό βέβαια το άδειασμα της κυβερνητικής γραμμής από τον Σύμβουλο Ασφαλείας του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξανδρο Διακόπουλο που επιβεβαίωσε την πραγματική δραστηριότητα του τουρκικού πλοίου.
Ψέμματα όμως είχαν διατυπωθεί και πριν από λίγους μήνες πάλι σε μείζον εθνικό θέμα. Η κυβέρνηση τότε είχε βαφτίσει πάλι «βόλτα» την παραβίαση ελληνικού εδάφους στον Έβρο από Τούρκους στρατιώτες,
- Από τα πιο σπαρταριστά fake ήταν αναμφίβολα η μπουλντόζα από τη wikipedia με την οποία ο Άδωνις «εγκαινίασε» την επένδυση στο Ελληνικό. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Ανάπτυξης θέλησε να μας ενημερώσει ότι το έργο προχωρά, δημοσιεύοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, στιγμιότυπο από τις οργιώδεις εργασίες.
Θέλοντας μάλιστα να καυχηθεί για το…επίτευγμά του, πρόσθεσε και μια φωτογραφία με μια μπουλντόζα. Το μόνο πρόβλημα, η φωτογραφία με τη μπουλντόζα δεν είναι από το Ελληνικό αλλά η φωτογραφία που έχει επιλέξει τη Wikipedia για το λήμμα "μπουλντόζα".
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου