«Τα μέτρα είναι θετικά, αλλά μη επαρκή» ξεκαθάρισε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς, στον απόηχο των πρωθυπουργικών δηλώσεων από τη ΔΕΘ.
Ο κος Καββαθάς ξεκαθάρισε ότι εάν δεν υπάρξει στήριξη των επαγγελματιών, ιδίως στον κλάδο της Εστίασης, τότε τα λουκέτα θα είναι πολλά και η ανεργία θα αυξηθεί εκ νέου.
Οι απαντήσεις στα μέτρα
Σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, παρατήρησε ότι τα περισσότερα εξ αυτών, όπως τα φορολογικά, «έχουν χρόνο ωρίμανσης», δηλαδή «θα τα δουν οι επιχειρήσεις μετά το καλοκαίρι του ‘21».
Για τα εργασιακά, ο πρόεδρος δήλωσε: «αφενός η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι θετική, αλλά να δούμε από πού θα κοπούν οι πόροι, αφετέρου το πρόγραμμα με τις 100.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας είναι ένα πρόγραμμα απαραίτητο αλλά όχι στην παρούσα φάση που δεν είναι (οι συνθήκες) να δημιουργήσουμε 100.000 νέες θέσεις, αλλά να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες. Όταν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μιλούν για 4% αύξηση της ανεργίας, όταν σύμφωνα τα στοιχεία από το ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ το πρώτο εξάμηνο κλείνει με 117.000 απολύσεις και το δεύτερο εξάμηνο προμηνύεται με τουλάχιστον 105.000 απολύσεις, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι χρειάζονται μέτρα, ώστε οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας» και μετέφερε την θέση της ΓΣΕΕΒΕ, που είναι η εξής: «Πριν βγει το ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ζητούσαμε 50% επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας. Τότε ήμασταν ελαφρά ασθενείς, μετά ήμασταν βαριά ασθενείς, τώρα είμαστε σε κώμα και χρειαζόμαστε να μπούμε σε μηχανική υποστήριξη. Άρα, χρειάζεται 100% στήριξη του μη μισθολογικού κόστους από πλευρά Πολιτείας».
Επίσης, ο Γιώργος Καββαθάς στάθηκε κατηγορηματικός απέναντι στα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία έχουν περιοριστεί στο εργαλείο της επιστρεπτέας προκαταβολής, που επί της ουσίας πρόκειται για ένα δάνειο χωρίς τόκο για δύο χρόνια. «Δεν ακούσαμε τίποτα σε επίπεδο χρηματοδότησης, πλην της επιστρεπτέας προκαταβολής. Θα περίμενα να ακούσω ότι επιτέλους θα λειτουργήσει εν τοις πράγμασι η Αναπτυξιακή Τράπεζα ως τράπεζα κι όχι ως ενδιάμεσος που μεταφέρει χρήματα προς τις συστημικές Τράπεζες που είναι ‘κλειστές’ απέναντι στους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες τουλάχιστον στο 80%», δήλωσε, ενώ εξέφρασε και την απογοήτευσή του, γιατί «δεν ακούσαμε κάτι για τη ρύθμιση των 120 δόσεων».
Ο μεγάλος ασθενής
Υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της ΠΟΕΣΕ τώρα, ο Γιώργος Καββαθάς χαρακτήρισε την Εστίαση ως τον μεγάλο ασθενή και αναλυτικά δήλωσε: «έχουμε έναν μεγάλο ασθενή στο επίπεδο των μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που είναι η Εστίαση, που καρκινοβατεί αυτή τη στιγμή. Έχει 330.000 εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις της Εστίασης περνώντας το καλοκαίρι και μπαίνοντας στο χειμώνα με μέτρα, θα λειτουργούν με κάτω από 50% της δυναμικότητάς τους, δηλαδή θα είναι μη βιώσιμες. Ούτως ή άλλως έχουν μείωση της τάξης του 60% στον κύκλο εργασιών τους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα το ’19».
Μάλιστα, ο πρόεδρος εξήγησε ότι το μοναδικό μέτρο που τελεί σε ισχύ στην Εστίαση δεν ήταν τίποτα παραπάνω από προεκλογική -και προ covid- δέσμευση της κυβέρνησης, που υλοποιείται μεν τώρα, αλλά υπό άλλες συγκυρίες και μέχρι στιγμής τουλάχιστον προσωρινά. Εξήγησε: «δεν ακούσαμε κανένα μέτρο, πλην της παράτασης της ισχύος του μειωμένου συντελεστή σε καφέ, ροφήματα και μη αλκοολούχα για 6 μήνες. Αυτό ήταν προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, ως πρώτο μέτρο στήριξης της Εστίασης το καλοκαίρι του ’19. Και τώρα είμαστε μετά από μία πανδημία, 18 μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, και υλοποιείται ως προσωρινό μέτρο».
Προπομπός αντιδράσεων
Στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων τώρα, ο κος Καββαθάς παρατηρεί ότι «ο κλάδος βρίσκεται σε αναβρασμό και σε επίπεδο αγανάκτησης», διότι «δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες μας ότι κάτι θα εξήγγελλε για την Εστίαση».
Και χτυπάει καμπανάκι κινδύνου, καθώς «όλα αυτά είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν σε λουκέτα, διότι είναι μέτρα που δεν θα προλάβουν τις επιχειρήσεις σε λειτουργία, θα τις βρουν κλειστές».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα βρίσκεται σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα αντίστοιχα, προκειμένου να αποφασιστεί η αντίδραση του κλάδου σε διαβούλευση με επαγγελματίες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Προπομπός πιθανών κινητοποιήσεων ο Γιώργος Καββαθάς, δηλώνει μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm: «ο κλάδος δεν μπορεί να μείνει ανενεργός ή ως παθητικός θεατής μίας προδιαγεγραμμένης πορείας».
Πηγή: xronos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου