Κινητοποιήσεις τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου συζήτησε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων κατά την διάρκεια συνεδρίασής της, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λάρισα, με θέμα τα οξυμένα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων μετά την πανδημία.

Συζητήθηκαν και έγινε αλληλοενημέρωση για την πείρα από τη δράση του προηγούμενου διαστήματος, αλλά και η οργάνωση νέων συντονισμένων κινητοποιήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται με βάση τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε να διοργανωθεί βδομάδα αγωνιστικής δράσης από τις 28 Ιούνη μέχρι τις 5 Ιούλη, από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους.

Για την καλύτερη προετοιμασία της θα συνεδριάσουν άμεσα τα Διοικητικά Συμβούλια Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων.

Αρχικός εισηγητής ήταν ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, τα οποία αναμένεται να οξυνθούν με τη νέα οικονομική κρίση και μπροστά στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που θα αρχίσει να υλοποιείται από τα επόμενα χρόνια.

Επισήμανε πως η κυβέρνηση συνεχίζει προκλητικά να αρνείται να πάρει μέτρα στήριξης για όσους έχουν πληγεί την προηγούμενη περίοδο, ενώ για τα διάφορα πακέτα που έχουν ανακοινωθεί, σημείωσε πως μέχρι στιγμής έχουν δοθεί ελάχιστα και μάλιστα οι κτηνοτρόφοι που πούλησαν κοψοχρονιά τα αρνιά τους το Πάσχα, οι αγρότες που δραστηριοποιούνταν στις λαϊκές αγορές, δεν πήραν τίποτα ως αποζημίωση, μόνο υποσχέσεις και λόγια παρηγοριάς.

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε, έχουν ανακοινωθεί δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω άμεσων και έμμεσων ενισχύσεων, για τους χονδρέμπορους τροφίμων και τους βιομηχάνους, όπως οι εκκοκκιστές, τα μονοπώλια της ιχθυοκαλλιέργειας (ουσιαστικά πρόκειται για έναν επιχειρηματικό όμιλο), για να σωθούν τα κέρδη τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εξευτελιστικές τιμές που επικρατούν αυτήν την περίοδο για μια σειρά από προϊόντα, στο γεγονός ότι χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι βλέπουν ένα μέρος των προϊόντων τους να μένει αδιάθετο ή να δίνεται σε τιμές κόστους, την ώρα που μεσάζοντες και μεγαλέμποροι αισχροκερδούν σε βάρος τους.

Γι’ αυτό το ζήτημα ήρθε πλούσια πείρα από κινητοποιήσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε Μεσσήνη, Ηλεία και αλλού.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στη «συμβολαιακή γεωργία», σημειώνοντας πως η επέκτασή της αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο για τη συγκέντρωση της παραγωγής από τα μονοπώλια και στον αγροτικό χώρο.

Σημαντικό πρόβλημα, που αναδείχτηκε εισηγητικά και με τοποθετήσεις εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων από όλες τις περιοχές της χώρας, είναι το ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις εξαιτίας των φυσικών καταστροφών, των ασθενειών κ.λπ., καθώς ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών.

Χαρακτηριστικά ειπώθηκε πως ενώ είμαστε στον Ιούνη του 2020, έχει πληρωθεί μόλις το 65% των αποζημιώσεων του 2019! Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί την ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στις γεωργικές ασφαλίσεις.

Έτσι, αποφασίστηκε την 1η Ιούλη να γίνουν συντονισμένες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα στα κατά τόπους γραφεία του ΕΛΓΑ, με ενιαίο πλαίσιο αιτημάτων και με βάση τα τοπικά προβλήματα.

Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα με την αύξηση της τιμής του ρεύματος, το αυξημένο κόστος παραγωγής, τα προβλήματα με τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο, οι δράσεις για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, καθώς και το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες και κινείται στις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ, με σειρά διευθετήσεων για την καλύτερη εφαρμογή της πολιτικής που πλήττει τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους.

[ads-post] 

Με φόντο αυτήν την ολομέτωπη επίθεση, υπογραμμίστηκε η πλατύτερη αναγνώριση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και της σημασίας της για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους.

Τονίστηκε ωστόσο ότι μόνο μέσα από τη μαζική οργάνωση των αγροτοκτηνοτρόφων στους Συλλόγους και την ουσιαστική λειτουργία τους μπορούν να γίνουν ουσιαστικά βήματα στην οργάνωση της πάλης, στο να υπάρχει συνέχεια στη δράση, να εκφραστούν οι θετικές διαθέσεις που υπάρχουν σε ένα κομμάτι του κόσμου αυτήν την περίοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημάνθηκε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, να οργανωθούν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά και ταυτόχρονα να προετοιμαστούν καλύτερα η μάχη των αρχαιρεσιών σε Αγροτικούς Συλλόγους που γίνονται αυτό το διάστημα και η συγκρότηση νέων Ομοσπονδιών.


Πηγη: agronews.gr