Τι ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε - Ποιο είναι το ύψος των προστίμων με τα οποία απειλούνται οι παραβάτες
Άμεσο πλέον θα είναι το σφράγισμα των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τους περιοριστικούς όρους λειτουργίας έναντι της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπ. Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Εσωτερικών που ήλθε στον απόηχο του περιστατικού σε beach bar της Μυκόνου πλέον αυστηροποιείται ο διοικητικός κώδικας και πλέον αίρεται η δυνατότητα των επιχειρήσεων να μπορούν να λειτουργούν όσο «τρέχει» το χρονικό περιθώριο που τους έδινε ο νόμος για να εφεσιβάλουν ή να προσβάλουν της απόφασης σφραγίσματος.
Πλέον με τη διαπίστωση των παραβάσεων από τα ελεγκτικά όργανα η επιχείρηση θα σφραγίζεται. Το χρονικό περιθώριο των πέντε ημερών εκ μέρους της επιχείρησης να υποβάλει έφεση ή ένσταση και των δύο ημερών στην αρμόδια Υπηρεσία για να αποφασίσει επί της έφεσης / ένστασης ισχύει κανονικά.
Η απόφαση δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως χθες και καθορίζει επίσης τους κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε οργανωμένες και μη παραλίες, τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης τους καθώς και τις διαδικασίες ελέγχων.
Συγκεκριμένα η Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζει τα εξής:
Επίσης το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής (WC, αποδυτήρια, ντους) αναρτώντας πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης. Επίσης οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να απολυμαίνουν τις ξαπλώστρες μετά από κάθε εναλλαγή της μίσθωσης.
Τσουχτερά πρόστιμα
Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους παραπάνω κανόνες επιβάλλεται, ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιεας υγείας για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 20 ημέρες.
Πιο αναλυτικά
Αρμόδιες Αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διενέργεια ελέγχων, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων, η ΕΛΑΣ, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό, οι ελεγκτές της ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή καθώς και οι επιθεωρητές – ελεγκτές της Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ).
Πηγή: protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου